Personlig omställning

Du är med och skapar den hållbara framtiden. Många i Sverige är engagerade i klimatfrågan och vill göra förändringar i sin vardag för att som enskild individ bidra till omställningen mot en hållbar framtid.

Vi vill inspirera varandra till att göra en omställning till ett fosilfritt samhälle.

Vilka förändringar behöver jag göra? Vad innebär det för mig? Hur har andra gjort?

Här skall vi försöka ge svar på en del av dina frågor. Som vid all förändring så får man börja med att kartlägga startläget. Var befinner jag mig idag? Det finns många tester du kan göra. Vi tycker klimatkontot.se är en bra startpunkt.

Efter det kan du se inom vilka delar du vill göra förändringar. Sedan skulle det vara roligt om du vill skicka in lite om dig själv och vilka förändringar du tänker göra. Om du tillåter oss att publicera här på sidan, kommer det att vara en inspiration till andra.

Du kommer att få hjälp vad du kan göra genom att titta på en del länkar som du ser här i menyn.

Var finns tips om hur jag kan göra personlig omställning? De mest pålitliga källorna tycker vi är dels Naturvårdsverkets webbsida som handlar om att minska sin personliga klimatpåverkan, dels Konsumentverkets webbsida (på webbplatsen Hallå konsument) som handlar om att leva miljömässigt hållbart.

Vilka har offentliggjort sina personliga omställningar? Lokala inspiratörer visas under Personliga exempel.

Till vem kan jag ställa muntliga frågor? Vi rekommenderar kommunens Energi- och klimatrådgivning.

Specifika frågor

Hur reser jag på semester med gott samvete? Vårt tips är att du klimatberäknar dina semesteridéer här: klimatsmartsemester.se

Vad behöver jag tänka på när jag handlar mat? Våra tips är dels Livsmedelsverkets webbsida Miljösmarta matval, dels en lathund från Sveriges lantbruksuniversitet – kolla särskilt Tabell 2 i Mat-klimat-listan och lyssna gärna på författarens sommarprat. Dessutom ger vi tipset att kolla regional information om livsmedel.

Jag vill köpa mindre nytt. Vilka tjänster finns för att byta, dela, låna, hyra, laga och återanvända? Våra tips är att leta via Smarta Kartan och att dela/låna via appen Swinga samt att du kollar regional information om att vara en cirkulent.

Vilka åtgärder bör jag överväga för mitt boende? Vårt tips är Energimyndighetens energieffektivisering för hemmet.

Vilka åtgärder bör jag överväga för min firma? Vårt tips är Energimyndighetens energieffektivisering för företaget. För byggföretag och stora fastighetsägare är vårt tips att även kolla regional information om byggprojekt.

Jag äger dränerad skogstorvmark. Det sägs att återvätning minskar utsläpp av koldioxid men ökar metan. Vad är bäst för klimatet? Frågan besvaras på Naturvårdsverkets webbsida Våtmarker och klimat.